Niezwykła zielona kawa, która pomoże ci schudnąć

Słysząc hasło zielona kawa i widząc jasno zielony napar w filiżance możemy poczuć się nieswojo. W końcu większość z nas raczej kojarzy kawę z czarnym napojem, ewentualnie z jasnobrązowym w przypadku słabszych kaw rozpuszczalnych lub beżową flat white. Ale zielona?
I tak – jest taka. Na dodatek może być ona bardzo dobrym przyjacielem, jeśli się odchudzasz.

Czym jest zielona kawa?

Ziarna zielonej kawy różnią się od czarnej procesem przygotowania ziaren. Ziarna zielonej kawy nie są palone, przez co mają one charakterystyczny zielony kolor, który widać nawet po przygotowaniu napoju. Najczęściej ziarna zielonej kawy, jakie spotykamy na sklepowych półkach pochodzą z gatunku Robusta.

Zielona kawa Twój sprzymierzeniec w odchudzaniu

Zielona kawa jest wyjątkowa, przez zawartość kwasu chlorogenowego. Ten składnik jest bardzo często składnikami suplementów diety, gdyż zmniejsza tempo wchłaniania glukozy z pożywienia. W związku z tym jest zdrowa nie tylko dla cukrzyków, ale sprawia, że dłużej czujemy się syci i jemy mniej kalorii.
Przy czym pamiętajmy – zamiana czarnej kawy na zieloną, nie sprawi, że od razu zrzucimy kilka kilogramów. Zielona kawa pomoże nam zrobić to szybciej i sprawniej.

Inne właściwości zielonej kawy

Oprócz tego, że pomoże nam schudnąć zielona kawa ma wiele innych właściwości prozdrowotnych. Sam kwas chlorogenowy oprócz tego, że wspomaga nas przy odchudzaniu, jest silnym przeciwutleniaczem. Zwalcza wolne rodniki, dzięki czemu proces starzenia zostaje opóźniony.
Picie zielonej kawy ma w tym zakresie udowodnione silniejsze działanie niż zielona herbata czy witamina C, które są wymieniane jako najpopularniejsze środki opóźniające proces starzenia.
Dodatkowo zielona herbata może wzmocnić naszą odporność, ma potwierdzone działanie przeciwzapalne, przeciwnowotworowe oraz zapobiega powstawaniu kamieni żółciowych.

Przygotowanie zielonej kawy

Zieloną kawę przygotowujemy prawie tak jak zwykłą czarną. Jedyna różnica, to taka, że nie powinniśmy zalewać jej wrzątkiem. Najlepiej zagotować wodę po czym na chwilę zostawić ją, aby była nadal gorąca, ale nie wrząca.
Nie powinniśmy przekraczać 2-3 filiżanek zielonej kawy dziennie. Przy czym jeśli nadal chcemy napić się czarnej kawy, filiżanka czarnej zastępuje filiżankę czarnej. Nie możemy przelić sobie, że wypijemy dwie filiżanki czarnej i dwie filiżanki zielonej. Mimo wszystko – dalej zawiera ona kofeinę, która w nadmiarze nam nie służy.
Zielonej kawy nie słodzi się, przynajmniej jeśli chcemy formę zdrowszą i lepszą dla naszej sylwetki. Można za to dodać do niej kilka kropel soku z cytryny dla smaku.